Blog

Uncategorized

3 saveta za postprazničnu detoksikaciju

Praznična atmosfera sa sobom nosi dobro raspoloženje, zabavu, ali i iskakanje iz uobičajenih rutina, i baš zbog toga im se i radujemo. S obzirom da je ključ zdravog i srećnog života mera i pronalaženje balansa, tako je veoma važno da praznične aktivnosti ostavimo za periode praznika, i bez griže savesti, ali svesno pomognemo sebi i svom telu da se vrati u formu.

Dalje smo naveli tri saveta za brzu detoksikaciju organizma nakon praznika:

1. Dan započnite citrusnom vodom

Pre doručka, i pre nego što popijete prvu jutarnju kafu, iscedite pola limuna, grejpa ili limete i dodajte toplu vodu. Ovaj vrlo jednostavan napitak je veoma bogat vitaminom C koji je bitan za naš imuni sistem. Dobar imunitet je rezultat kontinuiranih zdravih navika, a kako tokom praznika taj kontinuitet često prekinemo, neretko je imuninet taj koji prvi ukaže na promenu. Ovaj napitak, takođe je bogat antioksidantima i mineralina i pomaže u pravilnom radu metabolizma.

2 .Unosite što više zelenog lisnatog povrća

Zeleno lisnato povrće je jedan od jačih saveznika u detoksikaciji tela, puno je minerala, vlakana i antioksidanasa. Nutritivno ovo povrće je veoma bogato kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom, ali i vitaminima A, C, E i K . Takođe ono spada u visokoalkalnu hranu, i veoma je korisno ljudima koji žive u urbanijim, zagađenim sredinama.Zeleno povrće poput spanaća, blitve, rukole, kelja i zelene salate može se konzumirati na različite načine, mada se najčešće preporučuju sveže, kao salata, ali je odlično kao baza za mnoge smutije, ceđene sokove i slično.

3. Trening ili šetnje

Uz regulisanje ishrane, bitno je takođe i aktivirati telo. Tromo telo ne funkcioniše u potpunosti, tako da ni uz svu pomoć koja dolazi spolja, kroz hranu i suplemente nećemo se osećati dobro dok sedimo ušuškani kod kuće ili da poslu. Kretanje ubrzava metabolizam, ali poboljšava i naše mentalno zdravlje, pomaže nam da se fokusiramo, budemo motivisaniji. Ako vam je teško da se vratite treningu, pokušajte sa laganijim šetnjama i boravkom u prirodi, za početak. Ovo može da bude korisno i ako posle praznika imate poremećen san, koji je ključan za funkcionisanje celokupnog organizma.U ovom postprazničnom periodu često se osećamo umorno i razumljivo je da je teško vratiti se rutini, koliko god bili uzbudljivi, praznici iziskuju mnogo energije! Ukoliko vam se učini da bi vam pomoć prijatelja u ovom periodu dobro došla, tu je Reload Energy Shot da dopuni baterije.