Blog

Uncategorized

Osnovni principi ishrane i unosa energije pred takmičenje

Svaka sportska disciplina ima veliki broj specifičnosti koje ne mogu da se prenose na druge sportove ili na druge sportske discipline, ali jedna od zajedničkih stvari koja povezuje praktično sve sportove jeste ishrana odnosno unos energije pre i u toku takmičenja. Nebitno da li su u pitanju kolektivni sportovi, ciklični sportovi izdržljivosti, borbeni sportovi, tehnički sportovi… naše telo odnosno naš digestivni sistem i naši energetski sistemi se ponašaju vrlo slično.

Jedan od osnovnih principa jeste obrok u periodu od 3 do 4 sata pred takmičenje; čime dopunjujemo glikogenske depoe koji su izvor energije za većinu sportova, a u isto vreme dajemo digestivnom sistemu dovoljno vremena da svari taj obrok pred nastup. Obrok treba da bude jednostavniji, bez „teške“ hrane i sa manjom količinom vlakana. Svaki sportista sigurno unapred zna šta mu/joj više odgovara od namirnica, i preporučljivo je da ukoliko sportista nema ustaljenu rutinu da novu utvrdi prvo pred specifične treninge, a onda da primeni to na takmičenju. Za one sportiste koji imaju proverenu rutinu obroka pred takmičenje koja im ne uzrokuje nikakve probleme, a daje dovoljno energije – savet je da se ta rutina ne menja.
Unos kofeina je nešto što je odavno potvrđeno kao benefit za sportski rezultat, tako da je u zavisnosti od discipline preporučljiv unos kofeina od 1 sat do 30 minuta pred takmičenje.
Ako se konzumira Reload Energy Shot, važi isti princip – popiti bočicu u periodu od 1 sat do 30 minuta pred nastup, jer upravo će kofein iz Reload-a imati najveći uticaj da nervni sistem odnosno fokus budu u piku prilikom takmičenja.

Konzumiranje izotoničnog napitka bogatim ugljenim hidratima i elektrolitima prilikom zagrevanja i samog takmičenja (u disciplinama gde je to moguće) je takođe jedna od esencijalnih stvari jer se time obezbeđuje energija koja se troši, ali i elektroliti, pre svega natrijum tj. so, koji gubimo znojenjem. U toplim vremenskim uslovima kada je povišena temperatura okruženja, treba povećati unos izotonika jer će znojenje biti višestruko povećano. Sama koncentraija kako ugljenih hidrata, tako i elektrolita, zavisi od sportske discipline i trajanja takmičenja; što je trajanje duže to unos energije i nadoknađivanje elektrolita ima veći značaj.


Treba napomenuti i da ne treba preterivati sa unosom vode pred takmičenje (treba piti umereno i koliko telo i žeđ traže), jer preteran unos vode ubrzava izbacivanje soli/elektrolita iz organizma, a ukoliko je takmičenje višesatno – to može imati negativne efekte.