Blog

Uncategorized

Ishranom protiv anksioznosti

Strah i anksioznost su sastavni deo života. Dalje u tekstu smo pisali o namirnicama koje mogu dovesti do ublažavanja simptoma anksioznosti.

Šta je anksioznost?

Anksioznost je jedna od negativnih emocija sa kojima se susreće gotovo 30% svetske populacije u nekom periodu svog života. Iako predstavlja neprijatnost, ona nam, kao i strah, omogućuje da reagujemo u teškim situacijama, stavljajući nas u poziciju da reagujemo, pozicije poznate kao ‘beži’ ili ‘bori se’. Postoji i treća opcija, poznata kao ‘smrzavanje’, u kojoj naš mozak ‘bira’ da se isključi, kako bismo lakše podneli teške okolnosti u kojima smo se našli.

Svi ovi mehanizmi su kratkoročno dobri za nas, ali ako se prečesto njima koristimo, mogu nam doneti veću štetu nego korist, i u tim slučajevima je bolje za nas da se obratimo stručnom licu, psihologu, kako bismo naučili i druge načine da prevaziđemo strahove i nelagode.

Takođe, zdrava ishrana nam mnogo može pomoći u prevazilaženju teških situacija. Hajde da vidimo koje su to namirnice koje nam mogu olakšati borbu sa svakodnevnim stresovima, akutnim strahovima i napadima anksioznosti:

Borovnice

One su uveliko poznate kao sjajan izvor antioksidanata, koji umanjuju nivo stresa, i doprinose opštem zdravlju. Takođe su bogate vitaminom C, koji jača naš imuni sistem. Dodajte šaku borovnica u doručak, smuti ili ovsenu kašu, sveže ili smrznute. Vaše telo i um će biti zahvalni.

Crna čokolada

Brojni su benefiti crne čokolade, posebno one sa više od 70% kakaa. Polifenoli koji se nalaze u crnoj čokoladi snižavaju nivo stresa, a posebno će vas obradovati činjenica da je crnu čokoladu, u umerenim količinama, bezbedno konzumirati čak i ako želite da umanjite telesnu težinu.

Čaj od kamilice

Upravo ovaj čaj je još od davnina poznat kao napitak koji nam umanjuje napetost i blagotvorno deluje na naš centralni nervni sistem. Uvedite novi ritual pred odlazak na spavanje, popijte šoljicu čaja od kamilice. Ne samo da će vam umiriti stomak, dugoročno ćete primetiti negova blagotvorna dejstva – to je pravi narodni lek protiv nervoze i napetosti.