Blog

Uncategorized

Šta su elektroliti i kako ih nadoknaditi nakon treninga

Elektroliti su minerali u telu (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor). Izuzetno su važni sa funkcionisanje nerava i mišića, regulišu krvni pritisak i hidrataciju.

Gubitak elektrolita u organizmu osećamo na razne načine, a najčešće kao vrtoglavicu, grčeve u mišićima, umor i malaksalost, glavobolju, nepravilan rad srca.

Elektrolite gubimo i vežbanjem i prekomernim znojenjem. Posebno je važno napomenuti da je potrebno nadoknaditi elektrolite posle vežbanja, kako bi se telo vratilo u homeostazu (kada je u našem organizmu sve izbalansirano), ali je takođe važno uneti elektrolite na zdrav način.

Neke od zdravih opcija je veoma jednostavno uvesti u rutinu:

Banane – savršen izvor elektrolita, kalijuma pre svega.

Voćni sokovi i smutiji – sok od pomorandže ili višnje su jednostavan put do elektrolita koje smo izgubili vežbajući. Smutiji, posebno zeleni, su savršeno osvežavajući i okrepljujući.

Kravlje mleko je dobra kombinacija elektrolita i makronutrijenata, što ga čini odličnim napitkom za ljude koji se bave napornim sportom. Ali, osobe osetljive na laktozu treba da izbegavaju ovo mleko. Za vegane se preporučuje sojino, bademovo i ovseno mleko.

Energetska pića su takođe popularna među vežbačima, lako su dostupna, napakovana svim potrebnim elektrolitima za brz oporavak mišića.